perjantai 24. lokakuuta 2014

Kiltit fobiat ja tuhmat fobiat


Minä pelkään varsin harvoja asioita. Minulla ei ole agorafobiaa, ei araknofobiaa eikä "luvun 4 kauhua". Murhaajia kyllä pelkään periaatteessa, ja pidän oveni lukittuna suurimman osan vuorokaudesta. Sen sijaan minulla kyllä on vanhemmiten yhä vain vahvistunut akrofobia, eli korkean paikan kauhu. Se tekee mahdottomaksi niin nousun tuolille, kuin Hämähäkkimies- tai Harold Lloyd -filmien katselun. Jos näen pilvenpiirtäjän katolta kuvattua elokuvaa, saan vahvoja fyysisiä oireita vatsaan ja jalkoihin. Ne ottavat joskus kipeää.

Lääkäri pitäisi akrofobiaani ihan hyvänä asiana, kuten itsekin teen. Vanhemmiten, kun tasapaino heikentyy ja lihaskoordinaatio kadottaa luotettavuutensa, on ihan hyvä etten kiipeile missään enkä millekään. Minulla ei lääkärin mielestä ole mitään hävettävää korkean paikan kauhussani. Päin vastoin, se on seurausta omista kokemuksista ja edesauttaa järkevää toimimista.

Omat elinikäiset kokemukseni ovat saaneet minussa aikaan myös russofobian, jota viime aikoina on vahvistanut monilta venäläisiltä tahoilta tullut uhkausten ryöppy. Viimeksi eräs sikäläinen asiantuntija kertoi, että jos Suomi liittyy NATOon, kaikki kaupungit ja strategiset kohteet tuhotaan ydinasehyökkäyksellä. Naapurimaan ylin johtokin on leikitellyt ajatuksella, jonka mukaan Euroopan luhistumisessa on kysymys vain viikoista, ei enemmästä.

Minä siis tunnustan avoimesti pelkääväni Venäjää, eli minulla on russofobia. Kun myönnän tämän, menetän samalla kansalaisluottamukseni vallitsevassa ajatusilmapiirissä. Jopa pääministeri Stubb moittisi minua siitä, vaikka hän on oikeistolainen. Tutkittuani asiaa eri kielisten Wikipedioitten ja muiden googlattujen sivujen kautta olen näet päässyt siihen tulokseen, että russofobia on oikeistopiirien harrastama poliittinen propagandamuoto, ja sen suomennos on ryssäviha. Tosin saksankielisestä Wikistä voi päätellä, että sivuja on yhtä mittaa muuteltu, eli sivustolla on käynnissä Edit-War:

Suomenkielinen sivusto kertoo tällä hetkellä vain ryssävihasta. Vaikka jotkut päivittävät sellaisen alun Ison- ja Pikkuvihan aikoihin 1700-luvulle, tasapuolisuuden nimissä mainitaan myös vuosi 1918, sekä talvisotaan johtanut ryssävihan lietsominen.

Minä luulin vain yksinkertaisesti pelkääväni Venäjää, mutta nyt tiedänkin että syyllistyn poliittiseen vihaan, joka on vain yksi muukalaisvihan ja rasismin muodoista, ja käyttäydyn näin ollen erittäin paheksuttavasti. Miten pääsisin irti tästä pelosta (joka siis oikeasti onkin vihaa)?

Vaikka uhkauspuheet käyvät yhä jyrkemmiksi, minun olisi siis lakattava pelkäämästä Venäjää. Ja koska pelkääminen on vihaamista, minun on opittava rakastamaan Venäjää. Tai muuten...

Mieleeni muistuu keisari Caligula, joka kuuluu sanoneen vastustajistaan: "Vihatkoot, kunhan pelkäävät". Hän määritteli nämä sanat siis aivan eri tavalla kuin Edit-Warin suodattamat Wiki-sivustot. Minusta hän tuntui olleen enemmän oikeassa kuin meidän orwellilaisemman aikamme ajatuspoliisit: "Sota on rauhaa". "Viha on rakkautta".

Niinpä pysyn aikaisemmassa ajattelussani, ja totean, että sitä mukaa kuin Venäjän ja sen täällä asuvien myötäilijöiden uhkaukset ja muut toimet käyvät jyrkemmiksi, sitä mukaa minun pelkoni heitä kohtaan vain kasvaa. Ehkä opin vielä vihaamaankin. En toki hevin Tšehovia tai Tšaikovskia, mutta ehkäpä Putinia ja hänen johtoryhmäänsä. Saa nähdä. Joskus se raja tulee vastaan, näin arvelen. 
  

5 kommenttia:

  1. Yksi tapa tämän ajan "keskustelussa" hallita toisella tavalla, "väärällä" tavalla ajattelevaa on patologisoida tämä foobikoksi.

    Itse esim. tunnen sydämessäni ja aivoillani ainoaksi oikeaksi klassisen perhemallin, sen mitä suurin osa maailmasta pitää oikeana, miehen ja naisen liiton, mutta mikä minä olen monen mielestä: homofoobikko. Hassua. En minä homoja pelkää, monet ovat ystäviäni mutta silti minun tapani ajatella, se maailman yleisin ja universaalein leimataan tässä maassa "peloksi." Samalla tapaa en myöskään arvosta islamin opetuksia. En suostu uskomaan että ko. uskonto on pohjimmiltaan uskonto muiden joukossa, vaikka kovasti sitä maamme media minulle haluaa toitottaa ja opettaa. Ja taas, minulla on monia islaminuskoisia tuttavia, mukavia ihmisiä, en minä heitä enkä heidän uskontoaan pelkää mutta keskustelussa minun kantani osoitetaan minulle ja kaltaisilleni voimakkaasti vääräksi ja epätoivottavaksi käyttämällä sanaa islamfoobikko.

    Näin, orwellkielellä, tämä sananvapaudestaan ( Venäjään verrattuna!) ylpeilevä maa käyttää kaikki pedagogiset keinot hallitakseen ihmisten ajattelua, foobikko ja rasisti-leimat ovat aina valmiina ainoan oikean ajatuksen haltijoiden kourissa toisten otsiin lyötäviksi.

    Eli Kari, pelkää tai kammoa Venäjää ihan vapaasti. Et ole foobikko. Sinua ei pidä parantaa eikä eheyttää, hah ha.

    Itse en (nyky)Venäjää pelkää, mutta ymmärrän toki perusteet: maamme alueelle on hyökätty yli kolmekymmentä kertaa sen historian aikana, vain yhden kerran se hyökkäys on tullut lännestä.

    t. antifoobinen taantumuksellinen

    VastaaPoista
  2. Mutta onhan se ihan mielisairasta jos on eri mieltä mielipidejohtajien kanssa! Ettei muka rakasta Venäjää tai kommunismia. Neuvostojärjestelmä hoidatti tämmöisiä ystävällisesti mielisairaaloissa. Ja meilläkin ajatuspoliisit lymyävät kaikkialla...

    VastaaPoista
  3. Minusta kyllä, jos russofobia käännetään ryssävihaksi, on kysymys käännös- tai ymmärtämisvirheestä.
    Fobia on käsittääkseni hallitsematon pelkotila, joka ihmiselle tulee vaikkapa ahtaissa paikoissa, sosiaalisissa tilanteissa tai oikeastaan ihan missä tahansa. Ehkä fobialle oikea käännös on kammo. Tämä Wikipediaa tai muitakaan nettilähteitä tarkistamatta.

    Viha puolestaan on kai aktiivinen halu aiheuttaa tunteen kohteelle harmia, ongelmia tai tuhoutuminen. Oman panoksen käyttämistä ei useinkaan epäröidä, vaan jos sitä vihaa vaikka jotain henkilöä tai vastaavaa, niin sitä toimii niin, että kohteen toiminta hankaloituu mahdollisimman paljon tai kohde tuhoutuu.

    On niissä ainakin vivahde-ero.

    VastaaPoista
  4. Voisinko minä pelätä tai vihata Venäjää, vaikka isäni taisteli Kannaksella suomalaisten puolella ryssää vastaan, muttei koskaan jälkikäteen puhunut pahaa neuvostoliittolaisista?
    Voisinko pelätä tai vihata Venäjää, koska 70-luvulla kävin "rauhanmarsseilla", Neuvostoliitto rauhan ylimpänä lippuna silmissä kiiltäen? Voisinko pelätä tai vihata Venäjää, koska 80-luvulla kävin Moskovassa virallisten valtuuskuntien mukana?

    Mutta se olikin silloin Neuvostoliitto ja johtajat olivat toiset; lempeämmät. Tästä KGB:n
    Putinista ei ollut tietoakaan, ja tavalliset ihmiset Moskovassa olivat sangen ystävällisiä ulkomaalaisia, etenkin suomalaisia, kohtaan.

    Nyt herra Putinilla on ihmeellinen valta kansalaisiinsa ja hän tekee mitä lystää...

    VOISIN pelätä Venäjää, mutta vihaan en halua sortua.

    "Ei sotaa haluta voi venäläiset milloinkaan..." Sekin pätkä kultaisten 60- ja 70-lukujen Rauhanliikkeen rauhanlauluista... Lienevätkö ne olleet totta ollenkaan...Mutta tekijöilleen olivat, ja kauneimmat rauhanlaulut syntyivät juuri tuolloin.

    Vieno

    VastaaPoista
  5. Vieno? "Mutta se olikin silloin Neuvostoliitto ja johtajat olivat toiset; lempeämmät" ?

    Näenkö pahaa unta? Oletko oikeasti sitä mieltä että NL oli lempeä valtio? Historiantutkimuksessa arvellaan kommunistihallinnon venäläisuhrien määräksi omassa maassan (!) 20-35 miljoonaa ihmistä.

    Vieno, en löydä sanoja kuvaamaan tyrmistystäni. Sama kun minä sanoisin Hitlerin olleen pohjimmiltaan ihan hyvää tarkoittava idealisti; halusihan hän maailman jossa on tuhatvuotinen rauha.

    NL:n uhreja muistaen,

    t. Taantumuksellinen mutta sentään Humanisti

    VastaaPoista