tiistai 2. huhtikuuta 2013

Mitä kello on?


Minulla on tasan kolme kelloa. Viimeisin niistä on vanhin, se kaappikello josta olen kertonut. Se jätättää vuorokaudessa melkein 15 minuuttia, sen puntit on vedettävä ylös vähintään kaksi kertaa päivässä, mutta eipä se häiritse. Nyt siihen tuli hämmästyttävän nykyaikainen ongelma. Viisarit kyllä näyttävät kuta kuinkin oikein, kun niitä tarpeeksi asettelee, mutta sen lyönnit ovat jämähtäneet talviaikaan! Toisin sanoen kello kymmeneltä se lyö yhdeksän kertaa, kello yhdeltätoista kymmenen kertaa ja niin edes päin. Mutta ei tämäkään minjua haittaa. Puolen vuoden kuluttua palataan talviaikaan, ja kaappikelloni lyö sitten taas oikein.

Miten ihmeessä voin olla näin tyytyväinen kelloni virhesuoritukseen? Antakaas kun selitän.

Rannekelloni on 80-luvun alusta, digitaalinen, ja siinä on sekuntarit ja herätykset ja kaikki. Olen ehdollistunut sen hentoon piipitykseen, ja herään siihen aina. Jo uutena asetin sen näyttämään viittä minuuttia aikaisempaa aikaa, sillä se antoi minulle ikäänkuin pienen lykkäyksen kiireisiin menoihini. Kello on kuitenkin halpa, ja se edistää joitakin sekunteja kuukaudessa. Tänään se on tasan 21 minuuttia edellä, enkä viitsi korjata aikaa lähemmäs oikeaa. Miksi korjaisin? Tiedänhän tasan tarkkaan mitä "oikea" kello on!

Kolmas kelloni on autossa. En ole viitsinyt tutkia, miten sen saisi siirretyksi kesäajasta talviaikaan ja takaisin. Koko talven se siis oli kesäajassa, ja vilkaisemalla sitä tiesin tasan tarkkaan oikean ajan, joka oli tunnin ja kuusi minuuttia vähemmän kuin kello ehdotti. Nyt kesäaikaan tultaessa kello on "vain" sen kuusi minuuttia edellä. Samahan tuo, kun asian tiedän.

Siis: yksi kello on kuta kuinkin ajassa, kunhan asettelen sen viisarit oikeisiin asemiin joka päivä. Mutta se lyö aina tunnin vähemmän.

Toinen kello on puoli vuotta tunnin ja kuusi minuuttia edellä, ja kolmas kello on aina sen 21 minuuttia edellä.

Ihan sama mitä kello näyttää tai lyö, kunhan tiedän korjauskertoimet. Kelloni toimivat siis kuin ihmiselämä itse. Vähän sinne päin, mutta aina voi tilannetta korjata kohti oikeaa. Kunnes kello pysähtyy lopullisesti...

Jaa niin, onhan tietokoneessakin kello. Se näyttää aina oikeaa aikaa. Ja nyt se kertoo minulle että Bayern München on jo pelannut muutamia minuutteja tärkeää peliä. Menenpä katsomaan.

5 kommenttia:

  1. Kello, joka ei käy ollenkaan, on kaikkein tarkin. Se on kaksi kertaa vuorokaudessa oikeassa ajassa.

    VastaaPoista
  2. Minulla on seinäkello, jonka isä osti käytettynä joskus 30-luvulla.
    Kerronpa sen lyöntilogiikasta siltä varalta, että joku muu on innokkaampi kelloaan säätämään: Viisareita ei saa koskaan kääntää taaksepäin. Kun käännetään eteenpäin, se tehdään minuuttiviisarista. Jokaisen lyöntikohdan yli viisari viedään varovasti ja kellon annetaan lyödä loppuun ennen kuin viisaria kierretään eteenpäin.
    Jos näitä sääntöjä ei noudata, kello alkaa lyödä väärät tunnit. Se korjataan seuraavasti: Kun kello on lyönyt tasatunnin, tuntiviisari kierretään kellon äsken lyömän tunnin kohdalle.

    Vanhat mekaaniset kellot on hyvä käyttää kellosepällä muutaman vuoden välein puhdistettavana ja öljyttävänä.

    VastaaPoista
  3. Mulla oli kans vuosikausia herätyskellona pienesti piipittävä rannekello, ja sain ihmetyksiä osakseni, miten siihen voi herätä... mutta se oli kätevä ja pieni ja luotettava. Nykyisin herätyksenä on vuosia toiminut kätevä ja luotettava, mutta ei ihan yhtä pieni mies, joka sanoo "nouse muru sinäkin".

    Useimmilla ihmisillä on kyllä useampi kello kotonaan, kuin sinulla :)

    VastaaPoista
  4. kariav: Sinun kellossasi on kumminkin yksi vika. Se ei ole kuin joulupukki - se ei pure eikä lyö!
    Alpo: Minun kaappikelloni on tuoreeltaan kellosepän jäljiltä, ja hän sanoi ohi mennessään pistäytyvänsä säätämään heiluria. Tuon lyömisen kyllä itsekin tiedän, mutta en halua luopua siitä hauskasta lisäarvosta, josta saa heti spontaania puheenaihetta...
    Sanna: En kuitenkaan aio hankkia itselleni tuota sinun uutta herätyslaitettasi. Pidän enemmän pienistä ja piipittävistä, jollainen toki voisi mielellään tuhista siinä vierellä. Mutta sanovat että niissä on joitakin muita ominaisuuksia, joista en välttämättä niinkään välittäisi. Vrt. esim. kysymykset saako vessankannen jättää ylös, tai saako käytetyn sukan jättää siihen missä se milloinkin sattuu jalasta irtoamaan... :)

    VastaaPoista
  5. Ainakin voisi olettaa että tuollainen jatkuva "aivojumppa" noiden kellojen kanssa ehkäisee tehokkaasti dementiaa :-)

    VastaaPoista